תוכנית המתאר הישראלית המוצעת לכפר פסאיל
הישוב פסאיל הוא אחד מבין ארבעה עשר ישובים שהמנהל האזרחי הישראלי הכין להם תוכניות מתאר באזור המוגדר C, שהוא למעשה תחת שליטה ביטחונית ומנהלית ישראלית מלאה. התוכניות הוכנו בלחץ ‘הרביעייה’ הבינלאומית בראשות טוני בלייר, ראש ממשלת אנגליה לשעבר. מקריאת תוכנית המתאר מתברר כי השטח המיועד לבנייה מכיל כעת 64 דונם, ובתוכנית החדשה הוגדל השטח ל-122 דונם בלבד. יש להדגיש כי 18 דונם המיועדים לבנייה נשארו מחוץ לתוכנית המתאר, דבר שיסכן את המבנים שיבנו בעתיד בהריסה ובעקירת תושביהם. יש לציין שמעמד מרבית המבנים הקיימים בכפר ומעמד תושביהם נמצא בסכנה עתידית.
יתכן שתוכנית המתאר הישראלית המוצעת תקטין במעט את מספר המבנים המיועדים להריסה, אבל היא מבוססת על אי-צדק, וטומנת בחובה סכנות רבות. יש לציין עוד כי רשויות התכנון הישראליות לא התייעצו עם הגורמים הפלסטיניים המוסמכים בזמן הכנת תוכנית המתאר שלהם.
התוכניות הישראליות התמקדו באזורי הבנייה הפלסטיניים הקיימים ולא לקחו בחשבון את התרחבות הבנייה העתידית של אותם ישובים. התוכניות הישראליות מעוררות מספר שאלות: הראשונה: מה גורל המבנים והתושבים שנשארו מחוץ לגבולות התוכנית? השנייה: מהו מעמדם החוקי של האזורים שנוספו לתוכנית, והאם הרשויות הפלסטיניות יכולות לממש את הריבונות שלהן באזורים אלה ולהוציא אישורי בנייה? השלישית: האם המנהל האזרחי יישאר הריבון באותם אזורים. לבסוף, יש לציין שהשלטונות הישראליים שהכינו את הצעות התוכניות התעלמו מהסכם אסלו משנת 1995 ופלשו לאזור A ו-B הנתונים לשליטה פלסטינית מלאה או חלקית.
במסגרת השוואה שערך המכון למחקרים יישומיים, אל-קודס (אריג’), בין התוכניות המוצעות לישובים הפלסטיניים הנמצאים באזור C לבין תוכניות המתאר של ההתנחלויות הישראליות בגדה המערבית הכבושה, מתברר שישראל לקחה בחשבון את גידול האוכלוסייה והרחבת ההתנחלויות בעתיד, ודבר לא יהווה מכשול בפני עיבוייו והרחבתן של ההתנחלויות. טבלה מספר 8 מבהירה את השוני המהותי שלפיו הכין המנהל האזרחי הישראלי את תוכניות המתאר: לכפר הפלסטיני פסאיל ולהתנחלות פצאל הישראלית שהוקמה צפונית לכפר הפלסטיני פסאיל:
טבלה מספר 8: השוואה בין תוכנית המתאר של הישוב הפלסטיני פסאיל
לבין תוכנית המתאר של ההתנחלות הישראלית פצאל |
שטח הבנייה מחוץ לתוכנית המתאר (דונם) |
השטח המיועד לבנייה (דונם) |
תוכנית המתאר המוצעת (דונם) |
שם הישוב |
18 |
64 |
122 |
כפר פסאיל |
0 |
5142 |
11369 |
התנחלות פצאל |
המקור: היחידה למידע גיאוגרפי והמעקב מרחוק, אריג’ 2010 |
התוכניות הישראליות להשתלט על אדמות אגן ים המלח
במחצית הראשונה של חודש יוני 2009 התפרסמה בעיתונות הישראלית מודעה מטעם האפוטרופוס על נכסי הנפקדים הקוראת לכל מי שיש לו זכות על 139000 דונמים (139 קמ’ר) או על חלק מהם לבוא ולטעון בפני וועדת הבינוי והתכנון האזורית, כי האפוטרופוס עומד למכור או להחכיר או למסור לגורם או גורמים מספר את הזכות להשתמש בשטחים אלה. יש לציין שהשטח בו מדובר במודעה נמצא באזור אגן ים המלח.
חשוב לציין שההליך שנקט האפוטרופוס אינו חריג והינו שגרתי למדי. ישראל מעבירה שטחים באגן ים המלח לגורמים ישראלים מזה מספר שנים, וזוהי מדיניות ישראלית קבועה. המודעה הישראלית של האפוטרופוס היא הצעד הראשון בהליך ההשתלטות על אדמות של פלסטינים והעברתן לגורמים ישראלים שונים. ישראל משתלטת על אדמות הפלסטינים באופן הבא:
1- הגדרה מחדש של הסטאטוס המשפטי: מן הראוי לזכור כי שטח אגן ים המלח מוגדר כשטח C, על-פי הסכם אוסלו השני הסכמי הביניים שנחתמו בין מדינת ישראל לאש’ף. יש לציין שישראל פועלת מזה שנים רבות על-מנת לשנות את המעמד המשפטי של האזור הזה מאדמות מדינה כפי שהיה בתקופה הירדנית (1948-1967) ל’נכסי נפקדים’ ממדינה עוינת (מאז הכיבוש ביוני 1967), והגדרתו מחדש כ’אדמות מדינה’ השייכות למדינת הכיבוש הישראלית. זאת במטרה לבוא בכל הסכם עתידי ולטעון בפני הפלסטינים שאגן ים המלח הוא ישראלי ולכן ישראל מתכוונת להמשיך את שליטתה בו או בחלק ממנו, או להחליפו בשטחים אחרים שנמצאים בין גדר ההפרדה ל’קו הירוק’ (קו שביתת הנשק משנת 1949).
2- השלמת השליטה על חופי ים המלח: יש לציין שמדינת ישראל ביטלה את הזכויות שיש לפלסטינים במקורות המים במישורי הכלכלה, ההשקעה והתיירות, למרות שסוכם אחרת בהסכמי אוסלו. לכן כל הצעדים שישראל נוקטת בחופי ים המלח, מטרתם להביא קץ לכל הזדמנות שנותרה לפלסטינים ליהנות ולו רק משטח קטן של האזור, שהרי ישראל משלימה את השתלטותה על החופים. במלים אחרות, תוכנית ישראל להפיכת שטחי C לאדמות מדינה יביא לאובדן כל זכויות הפלסטינים באגן ים המלח, בכל משא ומתן עם ישראל בעתיד.
3- השלמת ההפרדה הגיאוגרפית: הצלחת ישראל בשינוי הסטאטוס של שטחים לאדמות מדינה עלול להביא להשלמת ההפרדה הגיאוגרפית בין צפון הגדה המערבית לדרומה, וזאת במטרה להשתלט על חלקים נרחבים בתוך הגדה המערבית. תוכנית זאת באה להשלים את בידוד העיר אל-קודס על-ידי גדר ההפרדה וגוש ההתנחלויות סביב מעלה אדומים, שישראל שוקדת לספחו לאל-קודס, ולבסוף לספחו למדינת ישראל. בכך תושלם ההפרדה בין צפון הגדה המערבית לדרומה, מגדר ההפרדה וממעלה אדומים ועד לים המלח. כך יהיה קשה לחבר בין חלקי הגדה המערבית אלא באמצעות רשת מנהרות שעוברות בשטחים שבשליטת מדינת ישראל. הדבר שימנע הקמת מדינה פלסטינית עצמאית בעתיד, הנהנית מהמשכיות גיאוגרפית וריבונות מלאה. בקיצור, זוהי למעשה המטרה הישראלית, להפוך את הגדה המערבית לקנטונים על-מנת למנוע הקמת מדינה פלסטינית עצמאית.
תוכניות ישראל בין עבר לעתיד:
התוכניות הישראליות להשתלט על אזור הבקעה לאחר מלחמת 1967
מהרגע הראשון לאחר כיבושה, התייחסה ישראל אל אזור הבקעה כגבולותיה הבטוחים ביותר, לכן לא התכונה מעולם לוותר עליו בכל הסדר פוליטי עתידי. ישראל נתנה תמיד לגיטימציה למפעל ההתנחלות שלה בבקעה בטענה שהוא משרת את צרכיה הביטחוניים הבסיסיים. לכן היא משתמשת בכל האמצעים הבלתי-חוקיים והבלתי-אנושיים בכדי להשתלט על הבקעה ולעקור את תושביה הפלסטינים. להלן חלק מתוכניות ישראל שמטרתן להשתלט על אדמות הפלסטינים ואזור הבקעה לאחר כיבושם ביוני 1967. יש להדגיש שתוכנית אלון שגובשה בשנת 1970 נקראת ‘אזור ההפרדה המזרחי בגדה המערבית’.
· תוכנית דרובלס[27] בשנת 1978: לפי התוכנית הזו השתלטה מדינת ישראל על אדמות המדינה כדי להקים ולהרחיב את ההתנחלויות בין גושי הישובים הפלסטיניים, במטרה למנוע כל המשכיות גיאוגרפית, דמוגרפית, פוליטית וחברתית בין אותם ישובים, ובכך למנוע הקמת מדינה פלסטינית בעתיד. לפי התוכנית יש להקים 12-15 התנחלויות בשנה ולאכלסן ב-120-150 מתנחלים במשך חמש שנים. לפי דרובלס ההתנחלויות שיוקמו באזור הבקעה יהוו נקודות הגנה קדמיות, ועל-מנת שאותן נקודות יתפקדו באופן אסטרטגי משמעותי, יש גם צורך להקים שרשרת של התנחלויות בלב יהודה ושומרון (הגדה המערבית). ההתנחלויות שיוקמו בבקעה יהוו קווי הגנה קדמית, ויחד עם ההתנחלויות בלב הגדה המערבית יהוו מערכת הגנה אפקטיבית ביותר. שהרי בטחון ישראל לא צריך להישען על ההתנחלויות בבקעה בלבד, אלא על כל מקום בו אפשר להתנחל.
· תוכנית שרון משנת 1982: אריאל שרון, כשהיה שר חקלאות בין השנים 1977-1981, הכניס מספר שינויים בתוכנית התנועה הימנית גוש אמונים,[28] וקרא להקים התנחלויות לאורך הקו הירוק, על-מנת להבטיח את גבולות מדינת ישראל לאורך הגדה המערבית. לפי תוכנית זו, הישובים הפלסטינים הצפופים ביותר יהיו בשליטת ישראל בעתיד. עם קבלתה של תוכנית שרון, מיהרה הממשלה והקימה עשר התנחלויות במורדות התיכוניים של הגדה המערבית צפונית לעיר אל-קודס. תוכניתו של שרון כללה מניעת המשכיות גיאוגרפית בין גושי הישובים הפלסטינים לאורך הקו הירוק (קו שביתת הנשק משנת 1949) על-ידי הפרדה בין אזורי הגדה צפונה לעיר נאבלוס, מערבה לעיר ג’נין וצפונה לעיר ראמאללה והישובים הפלסטיניים הגובלים לקו הירוק דוגמת העיר אום אל-פחם. תוכניתו של שרון תתממש (ואכן התממשה) על-ידי הקמת גושי התנחלויות ישראליות באזורים בהם מדובר, סלילת מעברים וכבישים עוקפים ברחבי הגדה המערבית במטרה לחבר את הקו הירוק עם הבקעה.
· הסכמי קמפ דיויד בשנת 2000: ההסכמים קראו להקמת מדינה פלסטינית ברוב שטחי הגדה המערבית ורצועת ע’זה לפי התנאים הבאים: (1) מדינת מפורזת, (2) אסור למדינה הפלסטינית כשתוקם לכרות בריתות עם מדינות אחרות ללא הסכמתה של מדינת ישראל, ואין להכניס כוחות זרים מערבה לנהר הירדן (הגדה המערבית), (3) לישראל יש זכות לפרוש את כוחותיה באזור הבקעה במידה והיא חשה באיום מהמזרח, (4) חיל האוויר הישראלי יכול להשתמש באופן חופשי בשמי אותה מדינה פלסטינית, (5) ישראל יכולה להקים תחנות התראה בהרים המשקיפים על הבקעה ובאזורים אחרים, (7) ישראל תחכור את הבקעה או תשלוט בה זמנית לתקופה של 25 שנים. ראו מפה מספר 13:
· שיחות טאבא (שיחות בלתי-רשמיות): (1) שני הצדדים, הפלסטיני וישראלי, הסכימו שגבולות הרביעי ביוני 1967, בהתאם להחלטת מועצת הביטחון 242, יהיו הגבולות בין מדינת ישראל והמדינה הפלסטינית לכשתקום, וגבולות אלה הם בסיס להבנות בעתיד, (2) הצד הישראלי הצהיר כי אין צורך בטחוני לשמור על ההתנחלויות בבקעה, (3) התוכניות הישראליות הסתמכו על תחזיות דמוגרפיות לפיהן יכללו גושי ההתנחלויות 80% מהמתנחלים.
· הצעת אולמרט מ- 2008: לפיה הציע אולמרט, ראש ממשלת ישראל לשעבר, שישראל תמשיך להחזיק 6.3% מהשטח הכולל של הגדה המערבית המכיל כ-75% מהמתנחלים. ההצעה כללה נסיגת המתנחלים מההתנחלויות הישראליות בבקעת הירדן והגבעות ממזרח לנאבלוס ולאל-ח’ליל. בו-זמנית תספח ישראל את גושי ההתנחלויות הגדולות שלאורך גבולות 1967 כולל גוש ההתנחלויות הסובב את אל-קודס (גוש מעלה אדומים, גוש עציון, גוש אריאל ובית אריה). אולמרט הציע עוד כי ישראל תעביר שטחים אל הפלסטינים בהיקף של 5.8% משטחה של הגדה המערבית, וכי הבטחת מעבר בטוח בין אל-ח’ליל לרצועת ע’זה כחלק מכביש מהיר תהיה תחת הריבונות הישראלית. ראו מפה מספר 14:
דרישות הביטחון של ישראל למען ‘שלום בר-קיימא’
בשנת 2010 פרסם ‘המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה’[29] מחקר שכותרתו ‘הצרכים הביטחוניים הישראליים למען שלום בר קיימא’[30]. את המחקר הכינו: הרמטכ’ל לשעבר משה יעלון, סגן ראש ממשלת ישראל והשר האחראי על העניינים האסטרטגים, האלוף עוזי דיין ממפלגת הליכוד, יועץ ראש הממשלה נתניהו, דורי גולד, ראש אמ’ן לשעבר, אהרון זאבי, ראש צוות המשא ומתן עם הפלסטינים בממשלה הקודמת, אודי דקל, ראש חטיבת המחקר באמ’ן יעקב עמידרור, והעורך דן דקיר. לפי קטעים רבים מתוכן המחקר, מתברר כי ישראל אינה מתכוונת לוותר על האזורים המזרחיים של הגדה המערבית בשל חשיבותם האסטרטגית, וכיוון שאזורים אלה מהווים מכשול בטחוני כנגד ‘החזית המזרחית’ לפי הגדרת ישראל. לכן ממליץ המחקר לממשלת ישראל לשמור על חלק הזה מהגדה המערבית, בשל חשיבותו הביטחונית לה ולתושביה. כאן אני מביאים את עיקרי המחקר, בכל מה שנוגע לבקעה:
· כשחתם ראש ממשלת ישראל, יצחק רבין, על הסכמי אוסלו עם הפלסטינים, הוא חשב על תוכנית אלון של ‘יהודה ושומרון’ (הגדה המערבית) שנהגתה לאחר מלחמת ששת הימים. תוכנית זו קראה למדינת ישראל לשמור על ריבונות בחלק מהרי יהודה ושומרון (הגדה המערבית), ושרטטה גבולות בטוחים למדינת ישראל לאורך הבקעה ועד למורדות המזרחיים של הרי יהודה ושומרון (הגדה המערבית). כמו כן קראה התוכנית לשמור על ריבונות על אל-קודס כבירת ישראל המאוחדת[31] . ראו מפה מספר 15:
· לדעתו של יגאל אלון שהיה ממפקדי הפלמ’ח, הממונה לענייני ההתיישבות מטעם שר החוץ בממשלת יצחק רבין ובתפקיד דומה בכמה ממשלות אחרות, הגנה על גבולות המדינה פירושה הגנה על הגבולות שישראל חושבת שהם משרתים את ביטחונה ובטחון תושביה. זאת אומרת שישראל רשאית להחזיק באזורים מזרחה לקו שביתת הנשק משנת 1949 כחלק מכל הסכם שלום עם הפלסטינים, ובמיוחד להחזיק אזורים בבקעה שאינה מאוכלסת דיה. בהסתמך על המשנה הזו הדגיש רבין בשנת 1993 את הדבר הבא: ‘הגבולות הבטוחים של מדינת ישראל יהיו באזור הבקעה, במובן הכי רחב של המושג’[32].
· תוכנית אלון קראה לישראל להחזיק בגבולות חדשים המבוססים על השליטה במורדות המזרחיים של הגדה המערבית ועד לקצה הבקעה, זאת בנוסף למדבר המערבי של הגדה המערבית, התוחם את ים המלח, על-ידי הקמת שרשרת של התנחלויות ישראליות ברצועה ברוחב של כ-20 קילומטרים משטח הגדה המערבית, כצעד ראשון לקראת סיפוחה הרשמי למדינת ישראל[33].
· נוכחות ישראל לאורך הגבול המזרחי של הגדה המערבית באזורי הבקעה ומדבר יהודה, תוכל למנוע הברחת נשק והסתננות כוחות עוינים. במציאות, אחד התנאים המוקדמים להצלחת המלחמה בטרור, היא אסטרטגית הפרדת אזור הסכסוך על-מנת למנוע גיבוי של כוחות עוינים חיצוניים להתקוממות מקומית[34].
· קיום גבולות בטוחים למדינת ישראל ימנע איומים עליה בהווה ובעתיד. האיום הראשון הוא שיגור טילים. כיום יש ברשות חמאס טילים בעלי טווח של 50 קילומטרים. אם הטילים ישוגרו מהרי יהודה ושומרון (הגדה המערבית), הרי הם יגיעו ללב ישראל המאכלס יותר מ-70% מתושביה. לכן חשוב לישראל להמשיך את שליטתה האסטרטגית בבקעת הירדן. ואם לא יהיה כך הדבר, המצב לאורך הגבול עם ירדן יהיה כמו המצב בגבול בין ע’זה למצרים, שם מוברחים נשק וטרוריסטים וכל מיני אמצעי סיוע לחמאס[35].
· מאז 1967 הפכה הבקעה למרכיב החשוב ביותר במחשבה המדינית הישראלית לגבי גבולותיה הבטוחים, בשל הטופוגרפיה הייחודית שלה. רוחבה של ישראל והגדה המערבית יחדיו, מהים התיכון ועד נהר הירדן הוא 40 מייל. רוחבה של הבקעה נע בין 6-9 מייל והיא נמצאת בגובה 300 מטרים מתחת לפני הים, וגובלת עם המורדות המזרחיים של הגדה המערבית, אשר הנקודה הכי גבוהה בה מגיעה לגובה 3318 מטרים מעל לפני הים. יש לציין שישראל הקימה תחנות מכ’ם בנקודות הגבוהות ביותר, בהרים המשקיפים לכוון המזרח, לכן הפכה הבקעה דלת-האוכלוסין מכשול טבעי כנגד כל מתקפה. חשוב לציין, שכיום, יש לצבא הישראלי יכולת להגן על חמשת המעברים של ישראל המזרחיים והמערביים מפני כל מתקפה של צבא אויב[36].
· בקעת הירדן נחשבת לקו ההגנה הראשון של ישראל מול המזרח התיכון. בגלל החשיבות האסטרטגית של הבקעה במשנת ההגנה על ישראל, הצבא הישראלי תגבר בה את כוחותיו בעשורים האחרונים, גם בכוחות מילואים וגם בכלי נשק, כנגד האיום העתיד לבוא מהמזרח. במשא ומתן עם הפלסטינים מנסה ישראל לשמור על היכולת להעביר את כוחותיה אל הבקעה במעברים אסטרטגים בין המערב למזרח. במידה מסוימת, נחשבים הכוחות הישראליים בבקעה לחשובים ביותר כנגד כל מתקפה שתבוא מהמזרח. לכן אין פלא כי ראש ממשלת ישראל לשעבר, יצחק רבין, הדגיש בנאומו האחרון בכנסת באוקטובר 1995 שעל ישראל להמשיך את שליטתה בבקעה בכל הסדר אפשרי ‘במובן הכי רחב של המושג’.[37]
· במובנים רבים נחשבת הבקעה לציר פילדלפי[38] של הגדה המערבית, היא ארוכה בהרבה מציר פילדליפי לכן יכולת ההברחה גדולה יותר. אם ישראל תציע בעתיד הקמת מדינה פלסטינית מפורזת ותרצה למנוע ממנה להידמות לע’זה הנתמכת על-ידי אירן, הדרך היחידה להבטיח מניעת העברת נשק אליה, היא להמשיך את שליטתה בבקעה, ובכך תמנע כניסת נשק בלתי לגיטימי. לשליטה הישראלית בבקעה חשיבות רבה עבור הביטחון בירדן. אם הצבא הישראלי ייסוג מהבקעה, הרי שהאחריות על מניעת הברחת הנשק תעבור לצבא הירדני. וכשיתברר שישראל לא נמצאת ממזרח לגדה המערבית, ארגוני טרור רבים עלולים לנצל את היעדרותה ולהתמקם בירדן, דבר שיטיל עול כבד על כוחות הביטחון הירדניים, ועלול ליצור בעיות מסוכנות חדשות בעבורם[39].
[1] – יש בבקעה 188 בארות ימם ו-31 מעיינות.
[2] – הלשכה הפלסטינית לסטטיסטיקה.
[3] הצבא הישראלי הוציא צווים רבים המגדירים שטחים בגדה המערבית כשטחים צבאיים סגורים לכן אסור באופן מוחלט לפלסטינים וקבוצות מסוימות כמו פעילים זרים ועיתונאים להיכנס לתוכם. ישראל הסבירה את הצווים האלה בטענה כי השטחים שנסגרו הפכו לשטחי אימונים צבאיים באש חיה. הם הזמן התברר כי האזורים יועדו למפעל ההתיישבות.
[6] שני הסעיפים 3 ו-4 בהסכם אוסלו (הצהרת העקרונות בדבר הממשלה הפלסטינית הזמנית), 13/9/1993
[7] – תוכנית אַלוֹן הייתה תוכנית לחלוקת השטחים שנכבשו במלחמת ששת הימים בין ישראל לבין מדינות ערב ותושבי השטחים הפלסטינים. יגאל אלון, שר העבודה דאז, הגיש את התכנית בשנת 1967 לראש הממשלה לוי אשכול. התוכנית לא התקבלה באופן רשמי, אך הייתה לה השפעה מרכזית על מדיניות ההתנחלות בשטחי יהודה, שומרון ועזה של ממשלות המערך והעבודה, עד עליית הליכוד לשלטון בשנת 1977.
תוכנית אלון הוגשה בסוף יולי 1967, כחודש לאחר מלחמת ששת הימים, תחת הכותרת ‘עתיד השטחים ודרכי הטיפול בפליטים’. העיקרון המרכזי שעמד בבסיסה הוא האמונה בנחיצות וברלוונטיות של שלום בין מדינת ישראל לבין שכניה, שלום אשר יִיכון רק בעזרת הסדר מדיני המשרטט גבולות ברורים. אלון הציע לממשלה לנקוט מדיניות מיידית, שתפזר את הערפל בנוגע לגבולות המדינה בעקבות הכיבושים הבלתי צפויים שנעשו במלחמת ששת הימים.
על פי תוכנית אלון, גבולה המזרחי של מדינת ישראל יעבור בנהר הירדן, ימשיך דרך מרכזו של ים המלח ולאורך הגבול המנדטורי באזור הערבה. באזור העיר יריחו תיסוג ישראל מרצועה צרה שתקשר בין ממלכת ירדן לבין הרי השומרון. על גב ההר תהיה מערכת כבישים, שתאפשר לישראלים לעבור דרומה ממזרח השומרון לכיוון ירושלים וים המלח.
רובם המכריע של שטחי יהודה ושומרון, חבל עזה וסיני יינתן לתושבים הערבים של האזור. לישראל יסופחו בקעת הירדן וחלקם המזרחי של הרי יהודה ושומרון, שהיו מיושבים בדלילות. הגבול יגיע עד חברון. בנוסף, ישראל תשמור ברשותה אזורים נוספים בעלי חשיבות ביטחונית, כגון ההרים שסביב פרוזדור ירושלים (אזור גוש עציון, הרי בנימין ומזרח ירושלים), דרום רצועת עזה וחלקים מסיני.
אחת המטרות שעמדה לנגד עיניו של אלון בעת שרטוט התוכנית, היא שמירה על רוב יהודי בארץ. התוכנית אפשרה את הגדלת שטחה של מדינת ישראל מבלי להעלות את מספרם של תושביה הלא יהודים.
תוכנית אלון הציעה לאפשר לתושבי השטחים לבחור אם לכונן ישות עצמאית או להצטרף מחדש לירדן.
תוכנית אלון לא התקבלה רשמית על ידי ממשלת אשכול ולא על ידי הממשלות שקמו אחריה. מאוחר יותר, עודדו הממשלות השונות התיישבות בשטחים, תוך שימת לב לכך שהיישובים המוקמים בהרי יהודה ובבקעה יוקמו בשטחים שיועדו לסיפוח בתוכנית אלון. לאורך קו הגבול ששורטט בתוכנית אלון נסלל כביש אלון.
תנועת גוש אמונים, לאחר העלייה לקרקע בסבסטיה, הקימה יישובים שלא על פי קווי מתאר אלה, בתמיכת גורמים מתוך ממשלת המערך לפני המהפך ב-1977. לאחר עליית הליכוד לשלטון בשנת 1977, נפרצו גבולות תוכנית אלון וגוש אמונים החל להתיישב במרבית שטחי יהודה ושומרון.
בעת הנסיגה מסיני בעקבות הסכם השלום עם מצרים, חזרה ישראל באזור זה לגבולות שהיו לה לפני המלחמה. אלון עצמו התנגד לנסיגה, מפני שלא עלתה בקנה אחד עם המטרות האסטרטגיות שבהן דגל.
החל מאמצע שנות ה-90 נפוץ בשיח הפוליטי הישראלי הביטוי ‘תוכנית אלון פלוס’ או ‘תוכנית אלון מורחבת’. ביטויים אלו נועדו לסמן גישה ייחודית כלפי פתרון הסכסוך הישראלי פלסטיני, המאפיינת את מפלגות המרכז: נסיגה מחלקים נרחבים של יהודה ושומרון, על פי תוכנית אלון המקורית, בתוספת הרחבות המתאימות לגושי ההתיישבות היהודיים הגדולים הקיימים כיום באזור.
[8] – עם השלמת הקמת גדר ההפרדה הגזעני הו תישארנה 107 התנחלויות ישראליות המאוכלסות ב- 85% מהמתנחלים הישראלים בתחום הגדה המערבית.
[9] – לפי השנתון המרכזי לסטטיסטיקה , [הישראלי ] 2009.
[10] לפי ההחלטה הצבאית מספר 58 משנת 1967 ניתנה לשלטון הצבאי הזכות להחזיק בנכסי הנפקדים. הנפקד, הוא כל פלסטיני גבר או אישה שעזב את ישראל לפני או במשך מלחמת 1967. ישראל רשאית להחזיק בנכסים גם אם הפלסטיני טעה בהערכתו כשעזב את האזור או אף שהמדינה היא זו שגירשה אותו.
[11] כשרותן של עסקות (תיקון: תשט’ז) (א) כל עסקה שנעשתה בתום-לב בין האפוטרופוס ובין אדם אחר בכל נכס שהאפוטרופוס חשבו בשעת העסקה לנכס מוקנה לא תיפסל ותעמוד בתקפה גם אם יוכח שהנכס לא היה אותה שעה נכס מוקנה.
[12] לפי אמנת האג (האג IV ) אוקטובר 18/ 1907, סעיף 55: המדינה הכובשת היא גוף מנהלי המנהל ענייני האזורים הכבושים ועליה לנהלם ביעילות ולשמור עליהם.
[13] – 29 התנחלויות מבין 38 התנחלויות ישראליות באזור ההפרדה המזרחי, לפי הנתונים של המכון למחקרים יישומיים- אל- קודס (אריג’) 2010.
[14] – בקעת הירדן בדרך לסיפוח <http://www.oppc.pna.net/mag/mag21/new_page_3.htm>
[15] – לפי הלשכה הפלסטינית לסטטיסטיקה, 2007.
[16] – יחידת הנתונים הגיאוגרפיים והמעקב מרחוק, אריג’ 2010.
[17] – יחידת הנתונים הגיאוגרפיים והמעקב מרחוק, אריג’ 2010.
[18] Israeli Proposed Road System in the West Bank… a Road Web from Hell.
https://poica.org/editor/case_studies/view.php?recordID=454
[19] שני הסעיפים: סעיף 13 מהכרזת זכויות האדם הבינלאומית וסעיף 12 מהאמנה הבינלאומית לזכויות האזרחיות והפוליטיות, מדגישים את הזכויות הבאות: הזכות לחיים (6), הזכות לחיות בתנאים מתאימים (11), הזכות לבריאות (12) הזכות לחינוך (13) ועוד זכויות כלכליות, חברתיות ותרבותיות.
[20] תוכנית הפיתוח של E1 כוללת:
(1) לפחות 3,500 יחידות מגורים בסדר גודל של כ-15 אלף תושבים. תוכנית זו, הכוללת בנייה רוויה (רבי קומות ובתים נמוכים), אושרה בתחילת שנת 2005 על-ידי עיריית מעלה אדומים, אך הוקפאה כבר באותה שנה בעקבות לחץ בין לאומי.
(2) העתקת מטה משטרת ש’י ממיקומו הנוכחי בראס אל-עמוד. ההחלטה על בניית מטה המשטרה אושרה בפברואר 2006 לאחר הפקדת התוכניות לעיון הציבור ולאחר קבלת ההתנגדויות. ביוני 2006 הגישה עמותת עיר עמים בג’צ בנושא בניית מטה המשטרה בטענה שהוא ממומן מכספי עמותות מתנחלים. עמותות המתנחלים יצרו קשר עם ועד העדה הבוכרית אשר מטה המשטרה הנוכחי נמצא כיום בבניין שברשותה וההסכם נחתם בין הוועד לבין משטרת ישראל, בו סוכם כי הוועד יסייע למשטרה לממן את המטה החדש במסגרת E1 ובתמורה תפנה המשטרה את הבניין ותשיבו לוועד. הכסף למימון המטה מגיע מעמותות מתנחלים.
(3) איזור תעסוקה משותף לעיריות מעלה אדומים וירושלים. חלק זה מתוכנית E1 כבר זכה לאישורים סופיים לצורך תחילת הבנייה. השטח הכולל לבנייה באזור זה כולל כמיליון מ’ר (שווה ערך לכ-10 אלפים יחידות דיור). המיקום הוא בצפון מזרח של תוכנית E1, והאזור משיק לכפר ענתה ונמצא סמוך למצודת מג’ב החדשה שעל כביש מעלה אדומים-ירושלים ן-
(ARIJ), Applied Research Institute – Jerusalem. E1 Plan: A Step toward a Dead End (2005): <https://poica.org/editor/case_studies/view.php?recordID=570>.
[22] אמנת ג’נבה הרביעית [1] משנת 1949.
[23] הלשכה המרכזית הפלסטינית לסטטיסטיקה, 2007
[24] הלשכה המרכזית הישראלית לסטטיסטיקה, 2008
[25] צווי פינו של 68 מבנים שונים בכפר אל- פארסייה https://poica.org/editor/case_studies/view.php?recordID=2589
[26] הלשכה הפלסטינית לסטטיסטיקה, 2007
[27] – מתתיהו דרובלס נולד בוורשה בירת פולין ב-1931.היגר לישראל ב-1950. נכנס לכנסת השביעית ב-1972 מטעם הליכוד, עקב פטירתו של יוסף ספיר.
ב-1978 מונה לתפקיד ראש חטיבת ההתיישבות של ההסתדרות הציונית העולמית, ובתפקידו זה פעל רבות לפיתוח ההתנחלויות ביהודה ושומרון. בין היתר, הפיק עם היכנסו לתפקידו, את ‘תוכנית האב לפיתוח ההתיישבות ביהודה ושומרון לשנים 1983-1979’ אשר התוותה את מדיניות ממשלת הליכוד וההסתדרות הציונית העולמית בנושא ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון. במסגרת תפקיד זה הקים כמעט 400 יישובים בכל הארץ.
דרובלס מכהן כנגיד חברת אוצר התיישבות היהודים וחבר בוועדת הדירקטוריון שלה.
בשנים האחרונות משמש כיו’ר הארכיון הציוני בירושלים, שבה הוא מתגורר. בבחירות לרשויות המקומיות בשנת 2008 בירושלים, שובץ במקום האחרון והסמלי ברשימת הליכוד לעיריית ירושלים.
[28]-תנועה ימנית דתית שקראה להתנחל בכל מקום בגדה המערבית. התנועה היא שהחלה בהקמת ‘אלון מורה’, אריאל, מעלה אדומים וביתר עלית. כל הישובים שהיא הקימה היו בגבול על הקו הירוק.
[29] – המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה הוא מוסד מחקר עצמאי ללא כוונת רווח, הפועל משנת 1976 ועוסק בחקר מדיניות ובנושאים מרכזיים העומדים על סדר יומם של מדינת ישראל והעם היהודי.
התכניות העיקריות בהן עוסק המרכז הן: יחסי החוץ של ישראל, הסברה, אנטישמיות ופוסט-שואה, הסכסוך הישראלי-ערבי, מדיניות כלכלית, חקר הקהילה היהודית והמסורת המדינית היהודית.
המרכז הירושלמי מנוהל על ידי חבר עמיתים מרחבי העולם. פרופ’ דניאל י. אלעזר המנוח כיהן כנשיא המרכז מאז ייסד את המכון ועד פטירתו בסוף 1999. החל מראשית 2000 מכהן ד’ר דורי גולד כנשיא המרכז. מאז פרישתו של צבי מרום, המנהל הכללי של המרכז בין השנים 1984-2004, מכהנת חיה הרשקוביץ בתפקיד זה. חבר הנאמנים של המרכז כולל אישים מרכזיים מישראל ומיהדות התפוצות.
במהלך למעלה מ- 30 שנות פעילותו של המרכז לקחו חלק במחקריו השונים כ-350 חוקרים מהארץ ומחו’ל, מהם כ-50 עמיתי המרכז. מאז הקמתו הוציא המרכז לאור בארץ ובחו’ל כ-800 פרסומים בעברית, אנגלית ובשפות אחרות שהם תוצאה של מחקרים שהתנהלו במסגרתו, הן ביוזמת חוקרי המרכז והן בהזמנת משרדי ממשלה וגופים ציבוריים אחרים בארץ ובחו’ל..